List otwarty prokuratorów do Ministra Sprawiedliwości Prokuratora Generalnego

Pan Zbigniew Ziobro
Minister Sprawiedliwości
Prokurator Generalny

Złożenie roty ślubowania prokuratorskiego jest aktem indywidualnym każdego prokuratora, na mocy którego obejmując swój urząd, zobowiązuje się do realizacji powierzonych mu zadań w imię określonych w niej zasad.

Fundamentalne znaczenie ma w tym przypadku wierność w służbie Rzeczpospolitej Polskiej, a także stanie na straży prawa oraz strzeżenie praworządności, które to wartości szczególnie w prokuraturze nabierają istotnego znaczenia.

Kierowana przez Pana od 4 lat prokuratura stała się antytezą organu mającego strzec praworządności i jest permanentnie wykorzystywana w walce politycznej. Nie sposób już stwierdzić, że jest organem władzy państwowej działającym w interesie Rzeczpospolitej Polskiej.

Przez ostatnie lata obserwujemy destrukcję prokuratury, która nie reaguje na jawne przejawy łamania praworządności, mimo, że jej strzeżenie jest jednym z głównych zadań ustawowych.

Jako prokuratorzy szanujący swoje zobowiązania podjęte w podniosłym momencie objęcia urzędu prokuratora, chcemy w pełni dochować roty ślubowania i traktować ją jako swoisty drogowskaz, wyznaczający prokuratorowi drogę, którą powinien podążać w czasie wykonywania odpowiedzialnej i niełatwej służby.

Z dezaprobatą patrzymy na zachowania koleżanek i kolegów, którzy w imię oferowanych im korzyści nie tylko nie reagują na łamania standardów demokratycznego państwa prawnego, ale także swoimi działaniami pogłębiają skalę naruszeń, podejmując decyzje w interesie władzy politycznej.

Zapewne zapomnieli oni, że składana przysięga to nie ornamentacyjne i mało znaczące słowa, ale zobowiązanie wobec obywateli Rzeczpospolitej Polskiej do należytego sprawowania urzędu prokuratorskiego w zgodzie z wymogami prawa, honoru i moralności.

Z tego też względu, pomni złożonego ślubowania, które jest dla nas wartością najwyższą, przesyłamy Panu ponownie podpisane przez nas roty ślubowań jako symbol naszej niezależnej postawy. Chcemy tym gestem uzmysłowić Panu, iż wśród podległych prokuratorów znajduje się, być może nieliczna grupa osób, która w imię złożonej przysięgi będzie służyć Rzeczpospolitej Polskiej, jej obywatelom, a nie interesom jakiejkolwiek partii politycznej.

Mamy też nadzieję, że nasza postawa przyczyni się do zmiany zachowań wielu prokuratorów, którzy z różnych powodów: strachu, obawy, czy też zwykłego konformizmu, myśląc w podobny sposób, w chwili obecnej nie są jednak gotowi na złożenie tak jednoznacznej deklaracji.

Jesteśmy przekonani, że poszanowanie wartości, odwaga, honor oraz zwykła przyzwoitość będą tymi czynnikami, które wbrew politycznej presji pozwolą nam realizować rzetelnie zobowiązania, tak pięknie ujęte w rocie prokuratorskiej przysięgi.

Katarzyna Kwiatkowska – wiceprezes zarządu LSO
Dariusz Korneluk – wiceprezes zarządu LSO

Treść roty ślubowania prokuratora:

„Ślubuję uroczyście na powierzonym mi stanowisku prokuratora służyć wiernie Rzeczypospolitej Polskiej, stać na straży prawa i strzec praworządności, obowiązki mojego urzędu wypełniać sumiennie, dochować tajemnicy prawnie chronionej, a w postępowaniu kierować się zasadami godności i uczciwości.”

Wraz z listem przesłano Ministrowi Sprawiedliwości Prokuratorowi Generalnemu roty ślubowania podpisane przez następujących prokuratorów:

Małgorzata Adamajtys
Aleksandra Antoniak-Drożdż