Stanowisko Zarządu Stowarzyszenia Prokuratorów Lex Super Omnia z dnia 16 września 2020 roku w sprawie ograniczania wolności słowa prokuratorów

Wolność słowa stanowi jedną z fundamentalnych zasad demokratycznego państwa prawnego, która pozwala na wyrażanie w przestrzeni publicznej swoich poglądów, a także formułowania krytyki wobec organów władzy państwowej, szczególnie zaś wtedy, gdy jest ona w pełni uzasadniona.
Z tego też względu Stowarzyszenie Prokuratorów Lex Super Omnia z wielkim oburzeniem przyjęło informację o wdrożeniu postępowań dyscyplinarnych w stosunku do członków Stowarzyszenia – prokuratorów Iwony Palki oraz Roberta Kmieciaka, którzy krytycznie wypowiedzieli się o działalności prokuratury w okresie dobrozmianowych przemian, a także prokuratora Alfreda Staszaka realizującego przysługujące mu prawo do obrony.

Działanie to w sposób ewidentny narusza konstytucyjną gwarancję wolności wypowiedzi, która w równym stopniu jak obywateli dotyczy prokuratorów działających w legalnie funkcjonującym zrzeszeniu. Jest to o tyle istotne, iż możliwość zaprezentowania własnego stanowiska w ważnych kwestiach odnoszących się do działalności prokuratury stanowi jedną z najważniejszych form realizacji zadań statutowych Stowarzyszenia. Należy podkreślić, iż wolność słowa oraz prawo do obrony są jednymi z najcenniejszych wartości społeczeństw demokratycznych, zaś dążenie do ich ograniczania charakteryzuje państwa autorytarne, co szczególnie w ostatnim czasie możemy obserwować.

Podejmowane aktualnie przez rzeczników dyscyplinarnych czynności wobec prokuratorów wygłaszających niepochlebne dla kierownictwa prokuratury opinie, przy zachowaniu określonych proporcji, nasuwają w tym aspekcie jednoznaczne skojarzenia. Dochodzi bowiem do wykorzystywania postępowań mających na celu zwalczanie nie licujących z godnością urzędu zachowań, do eliminowania wszelkiego rodzaju krytyki oraz odmiennych ideowo poglądów. Istotne bowiem jest to, że podstawą wszczynania postępowań oraz przedstawiania zarzutów są wypowiedzi nie noszące cech czynu zabronionego i nie charakteryzujące się brakiem kultury słownej. W rezultacie ma to wywołać poczucie strachu i tzw. „efekt mrożący”.

Wspierając zatem kolegów, którzy stali się w ostatnim czasie podmiotem zainteresowania rzeczników dyscyplinarnych Zarząd Stowarzyszenia Prokuratorów Lex Super Omnia w sposób jednoznaczny domaga się zaprzestania naruszających standardy państwa demokratycznego działań podkreślając, iż pozostają one w sprzeczności z wypowiedzią Prokuratora Krajowego uzasadniającego interwencję prokuratury w jednej z głośnych spraw nadzwyczajnym szacunkiem i dbałością o wolność słowa.

Szacunek dla własnych poglądów stanowi dla członków Stowarzyszenia niezwykle ważną wartość. Z tego też powodu, niezależnie od stosowanych środków represyjnych, będą oni korzystać z przysługujących im konstytucyjnych gwarancji wolności wypowiedzi, mając na względzie, że ich głos winien być słyszalny w środowisku oraz przestrzeni publicznej.
Natomiast wszelkie działania naruszające prawa i wolności obywatelskie staną się w przyszłości przedmiotem obiektywnego i sprawiedliwego osądu.

Zarząd Stowarzyszenia Lex Super Omnia